zaterdag 26 november 2016

Thema: "Sint en Piet" (week 1)

Maandagochtend zat Jules flink terug op de schommel in zijn boom.
Na een weekje lang slapen in het donkere hoekje, genoot hij wel terug van zijn eigen plekje in de klas.
Maar wat ontdekten we daar plots bij Jules in de boom? Een brief!
Snel haalden we Jules erbij om eens te horen wat er aan de hand was.


We lazen op de brief dat Zwarte Piet wel degelijk in ons klasje was geweest... maar toch nog wat versiering miste. Wij gingen dan ook onmiddellijk aan de slag voor het maken van Sint- en Pietslingers. We kleurden vlaggetjes, knipten stroken papier en kleurden prentjes van Zwarte Piet.

 

Dinsdag zat Jules echter al niet meer op zijn schommel.
Waar was hij nu weer naartoe?
We vonden hem al snel terug in ons kringetje op een grote koffer. Hij zat er helemaal verkleed als Zwarte Piet. Maar wat zou er in de koffer zitten? De verrassing was super want Jules had een koffer vol verkleedkleren van Sint en Piet bij!
Uiteraard liepen er vanaf dinsdag dus heel wat kindjes verkleed rond in ons klasje als Sint of Piet.Nu we de kledij goed hadden bekeken, konden we allemaal ook een Sint of Piet schilderen.
We gebruikten het mooie tekenbord van Cleo haar verjaardag om onze schilderwerkjes te maken en zo kwamen er prachtige resultaten tevoorschijn! 
 Natuurlijk is het niet enkel leuk om Sint en Piet te spelen of te schilderen.
Nog leuker is het om in tal van speelgoedboekjes te zoeken wat we graag aan Sint en Piet willen vragen. Er werd dan ook al ijverig in speelgoedboekjes geknipt deze week.
Woensdag had Jules een probleem.
Hij had intussen ontdekt dat Zwarte Piet vaak wel echt zwart ziet.
Hoe komt het echter dat die Pieten soms zwart zijn?
Onze kleuters wisten Jules te vertellen dat Zwarte Piet graag door de schoorsteen kruipt waardoor hij helemaal vies wordt.
Dat wou Jules zelf wel eens ontdekken. Omdat juf Sofie het niet zag zitten om met Jules naar een schoorsteen te gaan, haalden we maar snel wat houtskool boven waarmee we Jules en de Pietenprenten zwart toverden. 
Aangezien Zwarte Piet ook wel altijd héél mooie, kleurrijke kledij aan heeft, werd er ook op woensdag weer heel flink geknipt door onze kleuters.

Ook wij gingen woensdagmiddag nar huis als Zwarte Pietjes die door de schoorsteen waren gekropen. ;-) Donderdag vroeg Jules ons of we niet allemaal zelf een pietenmuts wilden maken.
Wij maakten niet zomaar een Pietenmuts... wij maakten een "ik hou van Zwarte Piet muts" waarvoor we rood papier knipten om op ons hartje te kleven.


Vrijdag werkten we ons Pietenmutsen af door zwarte rondjes te stempelen en onze handen helemaal zwart te laten schilderen. Om het plaatje helemaal af te maken, leerden we ook nog pakjes in de juiste schoorsteen te gooien (maar daar vergat juf Sofie door alle knutsel- en voorleesdrukte door foto's van te trekken).
 Volgende week werken we nog één weekje verder rond Sint en Piet.
Op vrijdag sluiten we af met het hoogtepunt "een bezoekje van Sint en Piet aan onze school".
Heb je zin om mee te gaan naar de Vaart, kom dan ten laatste tegen 9.00u naar ons klasje want dan vertrekken we.
Heb je thuis nog een tutje dat je wilt afgeven aan Sint en Piet? Breng ook dat dan deze week mee om in onze tutjesdoos te stoppen die we vrijdag aan Sinterklaas geven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten